Frouwkje Smit

Kunsteducatie / Kunstprojecten / Video

Box 71, deel II Fabuleuze Verrassingen in de Banne, 2013

‘Waarmee zou jij de buurt willen verrassen?’ Met die vraag startte Jona Dekker en ik deze zomer ons project ‘Fabuleuze Verrassingsacties’ in buurtatelier BOX71 in de Banne, Amsterdam-Noord. We waren geïnspireerd door hoofdpersoon Amélie uit de Franse filmklassieker ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ (2001). Amélie ontroert mensen om haar heen, met verrassingen die haarfijn aansluiten op hun geheime wensen en verlangens.

Verrassing 1. Fabuleus Straatdiner
Het verlangen van Banne-bewoners Rachid en Najat, een Nederlands-Marokkaans koppel, was om hun buren eens recht in de ogen te kijken en met elkaar in gesprek te gaan. Om samen te koken en te genieten van een sprookjesachtig diner aan een lange tafel op straat. Jona en ik gingen met Najat, Rachid en andere bewoners aan de slag. Op woensdagmiddagen werkten we met kinderen van Box 71 aan de aankleding van het diner. We vonden een groep buurtbewoners die een eigen favoriet gerecht voor hun buren willen koken. Het straatdiner dat uiteindelijk op 15 september plaatsvond, is mede te danken aan buren als Charida, Shabana, Bouchra, Hadoum, Talar, Satiha, Trijntje, Katja, Nanni, Fatima, Dolet en meer, én zo’n veertig kinderen uit de Banne, die hun creativiteit loslieten op de decoratie.

Verrassing 2. Fabuleuze Filmworkshop
De kinderen van Box 71 maakten hun eigen film – genaamd “Recycle Heroes” – onder begeleiding van Jona, Art & Design-studente Trijntje Noske en acteur/regisseur Sjaak Hartog en ik zelf . De korte film beleefde zijn première tijdens het Fabuleus Filmfestival.
Recycle Heroes toont hoe kinderen hun wijk mooier en leuker fantaseren. Ze veranderen in superhelden die hun met afval vervuilde wijk schoonmaken. Bewoners die troep maken worden in de val gelokt. Als beloning krijgen de kinderen hun eigen snoepboom van een geheimzinnige buurtbewoner. Alles aan de film hebben de kinderen zelf bedacht: het thema, de verhaallijn, scènes, personages en de titel. Het resultaat is een aanstekelijke film van 5 minuten, waarin werkelijkheid en fictie samensmelten.

www.broedstraten.nl/kleurenstraat

Sponsors
Stichting Broedstraten
Woningcorporatie Stadgenoot
AFK
Winters Binnen